vinlende

Liefdadigheid

Weeshuis Mai Nha: “Als je ergens wat haalt waar weinig is, moet je ook wat brengen.” Aldus Theo Tolboom.

img_3346

“We zijn al jaren bezig om te kijken of wij een project konden ondersteunen. Niet alleen met geld, maar ook met kennis, praktische voorzieningen of materialen. Ik heb al veel suggesties voorbij zien komen, allemaal mooi, maar niet één waar ik echt  een goed gevoel bij kreeg. Het is lastig om uit te leggen wat dat nou precies is, maar houd het maar op het ‘onderbuikgevoel’. Toch weet Theo zijn gevoel goed te omschrijven: “Als je ergens wat haalt waar weinig is, moet je ook wat brengen.”

Een oase in de woestijnimg_5646
Via Frederik Lodeizen, die verbonden is aan de Federatie Dunne Plaat van de Koninklijke Metaalunie, kregen zij een tip om eens te gaan kijken bij een weeshuisproject in Mui-Né. Een plaatsje, gelegen op een klein schiereiland aan de zuidoostkust van Vietnam, op ongeveer 4 uur rijden van Ho Chi Min City. Midden in een droge en dorre omgeving, te midden van een drukbevolkte woongemeenschap, ligt een klein weeshuis, als een soort oase in de woestijn.

“Toen ik daar voor het eerst op bezoek kwam, in mei 2016, was ik zeer verrast, dat er in zo’n arm landschap zo’n mooi plekje bleek te liggen! Initiatiefnemer van dit weeshuis is Marc Witlocks. Hij is vier jaar geleden begonnen met dit project, nadat hij en zijn vrouw een kind uit Vietnam hadden geadopteerd. In de periode dat zij nog in Parijs woonden, hadden zij een nanny in huis. Zij is ook meegegaan naar Vietnam en heeft nu de dagelijkse leiding van het weeshuis.

Het weeshuis telt nu ongeveer 18 kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar, begeleid door zo'n 30-tal nanny's. Ieder kind heeft dus een minimaal een eigen verzorgster, wat de 'gezinssituatie' voor deze kindertjes heel dicht benadert. Ze komen trouwens uit het hele land en hebben hier een fantastische verzorging", vertelt Theo enthousiast.img_3347

"Naast het weeshuis is ook een school gebouwd. Er worden studiebeurzen georganiseerd voor kinderen uit de hele regio. Behalve de weeskinderen, komen hier ook zo'n 100 kinderen uit gewone gezinnen, om onderwijs te krijgen. Zo worden de weeskinderen langzamerhand opgenomen in het normale maatschappelijke leven en groeien op met andere leeftijdsgenoten."

Geld goed besteed
"Het bedrag wat wij hebben geschonken wordt geheel besteed aan de aanleg van ondergrondse septic tanks rond het terrein. Er was slechts één tank voor het hele complex en die moest elke twee weken leeggemaakt worden door een gespecialiseerd bedrijf. Dat kostte zo'n drieduizend euro op jaarbasis. Met meerdere tanks wordt die frequentie aanzienlijk teruggebracht en zullen de ledigingskosten  met 80-90 procent afnemen. Daarnaast hebben wij er voor gezorgd dat alle gebouwen worden voorzien van bliksemafleiders."

En dat het er kan onweren, heeft Theo zelf ervaren. "Tijdens de terugreis van Mui-Né naar Ho Chi Min City kwamen we in ongelofelijk heftig onweer terecht. Alsof de wereld verging, zo hevig ging het te keer! Dan besef je wel dat het voorkomen van blikseminslag van levensbelang is!"

Meer weten over Mai Nha? Kijk op www.mai-nha.org

Doneren?
“Stichting Mai Nha”
Rabobank IBAN: NL83RABO0102221332 – BIC: RABONL2U

img_5642 img_3355 img_5659