Smart Industry / Industrie 4.0

vinlende

door Theo Tolboom

De denkwijze Smart Industry staat voor enorme flexibiliteit en smart-industry-6001wendbaarheid voor de gehele onderneming. Het houdt in dat een maakbedrijf gebruik maakt van de nieuwste technologieën, altijd de meest up-to-date data ter beschikking heeft en dat zij kan inspelen op nieuwe veeleisende klantvragen in een groter wordend internationaler speelveld. Met daarbij altijd in achtneming dat de kosten niet uit de klauwen lopen, om nog maar niet te spreken van de vakkanjers die daar voor nodig zijn. Al met al een enorme uitdaging voor een MKB bedrijf.

smart-industryVoor ITEQ betekent deze ontwikkeling dat we op dit moment inzetten op het koppelen van zoveel mogelijk data met betrekking tot voorraad, materiaalflow, planning, behoeftes en informatie. Door al deze data te koppelen, kunnen we de efficiëntie verhogen en mensenfouten uitsluiten of in ieder geval verminderen. Denk hierbij aan: een ERP-pakket, een Plan-pakket, CAD / CAM koppelingen, gebruik van Solid Works, Calculatiesoftware, Exact boekhouding, FMS systeem en een geautomatiseerd magazijn en het automatisch programmeren van sorteer units.

Waarom 4.0?
De industriële revolutie zoals we die kennen begon toen de industrie in 150313 Smart Industry_1Engeland op gang kwam door de uitvinding van de stoommachine. De tweede industriële revolutie, die velen niet kennen, gaat over massaproductie met behulp van elektriciteit. De derde revolutie stond volledig in het teken van robotisering en automatisering. De term Industrie 4.0 werd voor het eerst gebruikt in 2011 op de Hannover Messe, de grootste industriebeurs in de wereld. Door het toepassen van deze denkwijze zijn we in staat om juist in de kleine series en enkelstuks zeer hoogwaardige producten te produceren. Op deze manier kunnen we voor ons bedrijf een unieke positie verwerven.

Wat betekent dit voor onze klanten?
ITEQ is natuurlijk geen smart fabriek in de High Tech Industrie die intelligente apparatuur maakt zoals Lely, ABB, Bosch of de Volkswagengroep. Echter, onze klanten zijn dit in veel gevallen wel. Omdat wij deel uitmaken van de “Supporting Industry” van de Smart Industry, is het voor ons zaak om met onze systemen hier naadloos op aan te sluiten. Dit gaat dan niet alleen over productietechnologieën, maar ook over de wisselende klantvraag, flexibiliteit, korte levenscycli, veel vernieuwingen of revisies, meeveren in nieuwe ontwikkelingen, snelheid in nieuwe ontwikkeling en natuurlijk de mensen die nodig zijn om dit allemaal te organiseren.smart

Door mee te gaan met deze trend zijn we in staat om voor onze klanten met de nieuwste technologieën, goed opgeleide en gemotiveerde mensen, in steeds kleinere series met kortere levenscycli, toch die betrouwbare partner te blijven.

Meer weten over wat Smart Industry voor uw onderneming kan betekenen en hoe wij daarop kunnen aansluiten? Ik nodig u graag uit om met ons de mogelijkheden en kansen voor u te bespreken.

Hieronder een informatiefilm van onze branche-organisatie FME over Smart Industry. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier.

Theo Tolboom
t.tolboom@iteq.nl