Design Engineer Tim Roemaat

vinlende

Tim had na de afronding van z’n MBO studie Werktuigbouwkunde in Doetinchem het gevoel dat er meer in moest zitten. Vol goede moed stapte hij vanuit zijn vertrouwde geboortedorp Lichtenvoorde naar de HBO Enschede en koos voor de studie chemische techniek. Toch bleek dit niet helemaal zijn ding te zijn. Constructiewerk en techniek trok hem meer dan chemische formules. Na 2 jaar staakte hij de strijd. Een tip van een vriend bracht hem in contact met de studierichting Industrieel productontwerper. En dat bleek een schot in de roos.20160419_102335

“Deze richting paste veel beter bij mijn interesses en opleiding”, vertelt Tim enthousiast. “Met mijn werktuigbouwachtergrond had ik een voorsprong op mijn studiegenoten, die rechtstreeks van de HAVO of VWO kwamen. Die 4 jaar gingen moeiteloos!”

Toch heeft die 2 jaar chemische techniek iets moois opgeleverd; hij ontmoette in de klas zijn huidige vriendin Emma, met wie hij nu 5 jaar een relatie heeft. “Zij heeft trouwens haar studie chemie afgemaakt en zijn tegelijk afgestudeerd!”

Al tijdens de afstudeerfase was Tim al actief met solliciteren. Hij plaatste zijn CV online en zie, de reacties stroomden binnen! Vooral detachering bureaus stonden vooraan in de rij, maar iets weerhield hem om hier op in te gaan. “De meeste bureaus beperken zich tot 2D tekenwerk of alleen ontwerpen. Dat was slechts 1 ding, maar de technische kant, prototypes bouwen, verbeteren en productie gereed maken etc.,  dát was de combinatie die ik eigenlijk zocht.”

Jong en dynamisch!
En die vond hij. Want – ook weer via een tip! – kwam medio 2014 ITEQ Engineering op z’n pad. Al na 2 gesprekken was de samenwerking beklonken!

“ITEQ Engineering is een kleine organisatie en paste goed bij mij. Jong en dynamisch!  Ik ben als mechanical engineer begonnen en raakte via een aantal kleine projecten al snel vertrouwd met industrial design projecten, wat meer in lijn van mijn opleiding lag. In 2015 heb ik een eerste prototype ontwikkeld van een schoonmaakwagen, nu ben ik bezig met de doorontwikkeling voor productie. De basis was slechts een globale ontwerpschets van de klant. Die heb ik uitgewerkt tot een 3D model, daarna in 2D tekening om een 1:1 prototype te maken, zelf in elkaar gezet, inkoop materialen verzorgd, productverbeteringen en productie-aanpassingen aangebracht, kortom het hele traject begeleid tot aan de definitieve productie! Kijk, dan ben je echt je eigen projectleider.  Natuurlijk doe je dat niet alleen, maar met het hele team. Alleen ben je wel volledig projectverantwoordelijk!  En dat is zo gaaf om te doen!”

Nóg meer designITEQ-Tim Roemaat2
Voor de toekomst zou ik graag nog meer door willen groeien naar de designkant. Dat is wat ik tijdens mijn studie eigenlijk geleerd heb. Nu is het vooral functionaliteit voor design, maar het aller-leukste lijkt mij om echt vanuit het design te werken, meer conceptmatig neerzetten en dan het project verder begeleiden.”

Fixie (Fixed Gear)
Inmiddels wonen Tim en zijn vriendin in Amsterdam, waar zij samen een appartement hebben Nieuw-West. “Het bevalt ons prima hier. We hebben een veel kleiner appartement dan in Enschede, dat wel, maar het bruist hier en er is zo veel te beleven. Hier willen we voorlopig niet meer weg!”

In z’n spaarzame vrije tijd komen zijn techniek-genen ook weer goed van pas. Dan knapt hij oude (race) fietsen op. Oude, afgetrapte exemplaren, die helemaal worden gestript en vervolgens minutieus opgebouwd, afgesteld en waar mogelijk verbeterd. “Niet voor de handel, maar voor de lol en voor eigen gebruik. In Amsterdam kun je alleen maar van de fiets gebruik maken en liefst geen nieuwe. Die ben je zo kwijt. En aan zo’n zelf opgeknapte fiets beleef ik veel meer lol!”