ITEQ Engineering ontwikkelt volledig aluminium davits

vinlende

(Vervolg Newsletter)

Over het algemeen wordt (roestvast)staal als hèt ultieme materiaal gezien in de maritieme sector. Daarbij speelt ook het vooroordeel, dat aluminium lassen minder sterk zouden zijn.ITEQ_engineering_Palfinger-Alu-davits1

Toch was dit de eis van Palfinger Ned Deck, toeleverancier van scheepsbenodigdheden, aan ITEQ Engineering: Maak een davit geheel uit aluminium, maar minstens zo sterk als staal. Het voordeel is duidelijk: gewichtsbesparing!

Martijn Lammers van ITEQ Engineering, legt uit: “Er komt flink wat kracht op zo’n constructie te staan. We hebben daarom veel lasproeven gedaan om de verbindingen te testen en net zolang bijgestuurd totdat we de vereiste sterkte konden halen. Hiervoor hebben we een zogeheten WPS (Welding Procedure Specification) moeten schrijven.”

Maakbaarheid
Omdat de klant in dit geval zelf de engineering had gedaan, heeft ITEQ zich vooral toegelegd op de ‘maakbaarheid’. Martijn: “Waar nodig hebben wij de klant geadviseerd om wijzigingen door te voeren. Zo waren sommige plekken in de constructie slecht bereikbaar voor het lassen. Samen met de klant hebben we oplossingen gevonden en verbeteringen aangebracht in de constructie, maar ook in het lasproces. De lasproeven zijn opgestuurd naar een onafhankelijk lasinstituut om te testen en te onderzoeken. Uiteindelijk hebben we de vereiste goedkeuring gekregen.”

Visuele inspectie
“Na de lasproeven volgt als laatste check een visuele inspectie: zitten er geen gaatjes in de las, zijn er geen hoogteverschillen, etc. Alles wat je alleen met het blote oog kan zien. Tenslotte wordt met een penetrante vloeistof de kleinste foutjes zichtbaar gemaakt. Als die niet gevonden zijn, dan is het product gereed voor verzending naar de klant. In de komende week kunnen wij de tweede davit bij de klant afleveren.”

Samenspel met de klant
“Met dit project hebben we wederom aan kunnen tonen dat korte lijnen en direct contact met de klant het beste resultaat oplevert. Door engineering en een eigen productiefaciliteit bij elkaar te brengen kun je het hele proces op de voet volgen en waar nodig, direct bijsturen. Het samenspel met de klant is onze grote kracht!”

Ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van ITEQ Engineering, voor uw product?

Neem contact met ons op! Dat kan telefonisch (033-455 44 44) of met onderstaand contactformulier.