3D Printing – Kostenbesparend en tijdbesparend engineeren

vinlende

3D printtechniek heeft inmiddels bij ITEQ Engineering een vaste plaats DSC_0770-2
verworven in het engineeringsproces. Martijn Lammers, engineer bij ITEQ Engineering: “We gebruiken de 3D printtechniek primair om sneller te kunnen schakelen bij productie-ontwerpen. Voorheen maakten we het ontwerp in een 3D tekenprogramma – dat was al een hele vooruitgang ten opzichte van 2D tekenen! – maar hoe mooi het ontwerp ook van alle kanten zichtbaar was op het beeldscherm, je kon het nog niet vasthouden! Daarvoor moest er nog een metalen prototype gedraaid, gefreesd of gestanst worden. En dat kostte tijd. Het maken van een prototype was vaak een lange weg, nu is het een kwestie van enkele uren. Je kunt bij wijze van spreken eind van de dag starten, ’s nachts printen en de volgende ochtend het onderdeel klaar hebben.”

Groot voordeel is dat je het product ook direct in handen hebt en indien gewenst, heel eenvoudig kunt aanpassen. Martijn: “Je kunt het zelfs werkend maken in een prototype. En dat allemaal binnen een paar uur!”

Praktijkvoorbeelden
Klanten van ITEQ zijn aangenaam verrast. Martijn: “Wij hebben onlangs een testopstelling gemaakt met geprinte tandwielen voor de aandrijving van een tandriem. Deze konden werkend worden geplaatst, ondanks dat ze van DSC_0769 (2)kunststof waren. Tijdens het testen functioneerde alles perfect. Zelfs de 1e serie is helemaal in geprinte versie gemaakt!”

“Ook hebben we voor een klant een pompmechanisme ontwikkeld om vloeistoffen mee te kunnen pompen. De onderdelen van deze pompinstallatie hebben we allemaal geprint en ze hebben in een testopstelling uitstekend gewerkt. Daaruit zijn kleine aanpassingen voortgekomen, die we heel eenvoudig konden aanpassen. Nu worden de onderdelen in grote series in RVS geproduceerd.”

Printbereik
“De meeste producten worden 1 op 1 geprint, hoewel we ook verschaalde DSC_0773 (2)prints kunnen maken. Zijn ze te groot om in één keer te printen, dan bouwen we het gewoon op in stukjes en lijmen of schroeven het naderhand samen tot een geheel. Dus eigenlijk is er geen beperking in printbereik.”

Voor wie bestemd
“Het is een extra dienstverlening voor onze klanten bij het engineeringsproces”, benadrukt Martijn. “De opdrachtgever heeft snel resultaat, weet bijna gelijk of hij op de goede weg zit en kan heel eenvoudig aanpassingen laten doen om het product helemaal perfect te krijgen. Het kunnen zelfs technisch werkende onderdelen zijn, maar ook modellen om bijvoorbeeld de vormgeving uit te testen, of de pasvorm te testen.”

En voor klanten die nog twijfelen?
Martijn: “Waag de stap. Kom met ideeën. Wij werken het voor u uit en ik ben er zeker van dat u direct overtuigd bent!”

Meer weten over de mogelijkheden van 3D printing?
Neem contact op met ITEQ Engineering, telefoon 033-453 40 27

3D printing – Kostenbesparend en tijdbesparend engineeren