“Zorgen dat alles in 1 keer goed gaat”

vinlende

Martijn Engwerda - ITEQ 

Martijn Engwerda, Hoofd Bedrijfsbureau ITEQ Industries

Martijn volgde na de MBO de HBO-studie Werktuigbouw. Om geld te verdienen vulde hij z’n vrije tijd met diverse baantjes bij verschillende bedrijven, waaronder ook weer bij zijn voormalig stagebedrijf.

Drie jaar geleden – toen Martijn net klaar was met z’n avondstudie – werd hij getipt door een oud-ITEQ collega, over een vacature op de afdeling ….. Werkvoorbereiding! Lang hoefde Martijn niet na te denken en één telefoontje bracht hem in contact met directeur Theo Tolboom, waarna alles opeens heel rap ging.

“Op de afdeling Werkvoorbereiding waren op dat moment extra mensen nodig vanwege de groei van het bedrijf en de toename van grote, samengestelde producten. Eén telefoontje, één persoonlijk gesprek en voordat ik het wist zat ik weer op m’n oude honk”, vertelt Martijn enthousiast. “Mooi om te zien dat ITEQ uitstekende stageplekken biedt, die een prima entree geven voor een vaste betrekking! Behalve Menno en ik zijn er meer ex-stagiaires nu vast werkzaam bij ITEQ, op diverse afdelingen. Voor beide partijen is het toch een mooie gelegenheid om aan elkaar te snuffelen?”

Wat maakt dit werk nu zo boeiend?

“Het leuke van dit werk is dat je èn technisch bezig bent èn contact hebt met de klant: Je kijkt verder dan alleen de opdracht die binnenkomt: waar kan je het product nog verbeteren, hoe zou het nog goedkoper of efficiënter gemaakt kunnen worden? Dát waardeert de klant. En vervolgens ga ik het intern afstemmen met Engineering en Inkoop. Als werkvoorbereider ben je in feite een spin in het web. Die coördinerende rol is mij echt op het lijf geschreven!

Als Hoofd Bedrijfsbureau, waar Werkvoorbereiding en Inkoop onder vallen, merkt Martijn dat de opdrachten wel steeds complexer worden. “Bij dit soort vraagstukken nemen we dan ook altijd ruim de tijd om de koppen bij elkaar de steken. Dat scheelt later in het productieproces een hoop ellende. Het is de kunst om zo veel mogelijk zaken van te voren te tackelen. Je streeft naar een efficiënte productiestroom en zorgt dat alles in 1 keer goed gaat.”

Wat spreekt jou nu het meeste aan?

“Ik doe allemaal leuke projecten. Of het nu om eenvoudige producten gaat met grote volumes, of ingewikkelde samenstellingen, voor mij maakt het geen verschil. In beide gevallen ligt voor mij de uitdaging om alles zo efficiënt mogelijk te laten produceren.”

En wat brengt de toekomst?

“Wie zal het zeggen?” lacht Martijn. “Ik vind het echt fantastisch, dat ik deze kans heb gekregen en volop de ruimte krijg om mij verder te ontwikkelen. Op dit moment ben ik bezig met de opleiding voor laspraktijk ingenieur. In verband met de invoering van de nieuwe, verplichte lasnorm NEN-EN 3834, waaraan ook ITEQ moet voldoen, is het een vereiste om als bedrijf een lascoördinator te hebben. Ik ga deze taak, naast mijn huidige taken, ook oppakken. Ook hier ligt weer een coördinerende rol voor mij te wachten en een leuke uitdaging!”