Interview Theo Tolboom

vinlende

 

2013 Een hectisch jaarTheo Tolboom ITEQ
Het zal niemand verbazen als we concluderen dat 2013 in alle opzichten een hectisch en veelbewogen jaar is geweest. Ook ITEQ Industries heeft in de eerste helft van het jaar de naweeën van de wereldwijde crisis duidelijk gevoeld. Theo Tolboom: “Tot het begin van de zomervakantie hebben we er hard aan moeten trekken om de orderportefeuille gevuld te houden. Heel veel offerteaanvragen, maar niet genoeg opdrachten!”

“En wat gebeurde er? Op het moment dat de vakantieperiode begon en wij zelfs medewerkers al eerder verlof hadden gegeven, barstte het in een keer los! Aanvragen, zelfs van maanden terug, stroomden binnen en werden direct opdracht! De wereld op z’n kop, want we moesten in allerijl capaciteit bijschakelen en zelfs medewerkers vragen om hun extra verlof weer in te leveren!”

“Vlak voor de bouwvak kwam ineens alles los. Veel bekend werk, maar ook kregen we een grote order voor een nieuw project in Koeweit. Een opdracht, waar wij momenteel druk mee bezig zijn en die begin volgend jaar opgeleverd moet zijn!”

“Ook de stroom van repeterende orders van vaste klanten is in de tweede helft van het jaar weer goed op gang gekomen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is deze zelfs met 20-30% toegenomen!”

“Concluderend kan ik stellen, dat wij op dit moment alle zeilen moeten bijzetten om aan de vraag te voldoen. Nu zijn we gelukkig wel heel wat gewend, maar de grilligheid waarmee dit in het afgelopen jaar gebeurde, heeft ons toch wel wat verrast.”

“Overigens gaf de relatieve rust aan het begin van het jaar ons wel de ruimte om intern een aantal projecten grondig op te pakken. Zo hebben we veel energie gestoken in de invoering van ons nieuwe ERP-pakket Ridder IQ (meer hierover leest u in ons aparte nieuwsbericht in deze Newsletter) en de implementatie hiervan is inmiddels voltooid. En dat gaat juist nu, met de grote stroom van aanvragen en orders, al direct z’n vruchten afwerpen”, aldus Theo Tolboom.

2014 Meer langdurige klantrelaties
Voor de medewerkers van ITEQ betekenen deze ontwikkelingen in geen geval dat ze nu rustig achterover kunnen gaan leunen! “In tegendeel zou ik haast zeggen! Intern staan er nog vele zaken op onze wensenlijst, bijvoorbeeld het optimaliseren van onze productieaansturing d.m.v. onze nieuwe ERP-software en ons streven om voor de zomer volledig papierloos te kunnen werken.”

Een van de belangrijkste speerpunten voor het komende jaar is volgens Theo Tolboom `contractmanufacturing´. Een begrip in de branche als het gaat om het realiseren van lange termijn afspraken met zowel klanten, als toeleveranciers.

“Want lean manufacturing werkt alleen als ook jouw klanten en toeleveranciers nauw bij dit proces betrokken worden. Anders is het voordeel wat je denkt te behalen, al gauw verdwenen”, legt Theo uit.

Aandacht dus voor intensievere contacten met beide partijen? “Absoluut! We gaan ons nog sterker maken voor langdurige relaties, waarmee lange termijn afspraken gemaakt kunnen worden en die moeten leiden tot meer kostenbesparingen, betere producten en hogere kwaliteit. Sowieso willen wij de klantrelatie versterken en een van de aandachtspunten is voor ons de markt van onze klant. Met andere woorden: Weten wie de klant van de klant is en wat hij of zij precies wil.”

Positieve ontwikkelingen in Vietnam
“De productie in Vietnam is het afgelopen jaar echt van start gegaan, geheel volgens onze planning. Deze opstartfase is vooral gebruikt om het personeel vertrouwd te maken met onze machines en onze kwaliteitsnormen. Dit jaar waren de meeste opdrachten nog afkomstig uit Nederland. Dit blijft ook nog wel doorgaan, maar het doel voor de komende jaren is om vaste voet te krijgen in de ASEAN–regio. Nu we er wat langer zitten en steeds bekender worden in de regio, zien we dit ook gebeuren.

Christiaan Romme vertelde al in een van de vorige NewsSpecials, dat het in die landen vooral afhangt van jouw netwerk. Daar heeft Christiaan ook veel tijd in geïnvesteerd en dat werpt z’n vruchten af. Er komen nu meer opdrachten uit Vietnam zelf, maar ook uit China en de Filipijnen. En dat geeft veel vertrouwen in de toekomst!”