Willy Janssen: OEM-ers zijn duidelijk aan het doorpakken

vinlende

“Na de zomer is er duidelijk sprake van een stabielere markt”, legt WIMG-20131031-WA0001 (2)illy Janssen uit. “Er is nu weer een meer constante basis en duidelijk sprake van een meer constante orderstroom. Vaste klanten gaan weer regelmatig orders “inschieten.”

De markt heeft duidelijk een afwachtende houding gehad. Vooral in de retailsector was dat duidelijk voelbaar. Wat volgens Willy niet verwonderlijk was, want deze sector zit het dichtst bij de consument: “We weten dat alles te maken heeft met het consumentenvertrouwen en dat is in de retailsector het eerste voelbaar. Juist uit die hoek komen momenteel veel aanvragen en opdrachten!”

Statistieken

Die positieve gevoelens worden ook onderbouwd door de statistieken. Uit de laatste meting van de FDP BrancheBarometer Plaatbewerking (gesponsord door MCB) blijkt dat de inkoopmanagers in de metaalbewerkende branche ‘Plaatbewerking’ in september positiever zijn dan in augustus over de groei in de branche: indexscore 63,8 versus 61,2. De branche ontwikkelde zich in september ook veel beter dan de totale Nederlandse industrie (55,8 , wordt maandelijks door branchevereniging Nevi gemeten).

Omdat een score hoger dan 50 ‘groei’ betekent, kan geconcludeerd worden dat er in de plaatbewerking (maar ook in de industrie algemeen) sprake is van groei.

Export groeit

Ook Nico Klene – Senior Econoom ABN AMRO – onderschrijft in Trends & Ontwikkelingen Industrie van september, dit gevoel:

“Al met al was de ontwikkeling van de Nederlandse economie in het voorbije kwartaal duidelijk minder ongunstig dan in de kwartalen ervoor. We gaan ervan uit dat in het huidige, derde kwartaal de economie eindelijk weer groeit. Dat is dan vooral te danken aan de verdere expansie van de uitvoer..”

“In lijn hiermee zien we al weer enkele maanden een positieve ontwikkeling van de Nederlandse industriële orderontvangst uit het buitenland. De deelindex van deze orderontvangst van de inkoopmanagersindex (PMI) is in juli (verder) gestegen naar 54 – ruim boven de 50, het omslagpunt tussen krimp en groei..”

ITEQ Industries merkt deze ontwikkeling ook: Willy Janssen: “Duitsland wordt een steeds belangrijkere markt voor ons. We merken het bijvoorbeeld aan de constante groei van het aantal Duitse opdrachtgevers, die – opmerkelijk genoeg! – vooral uit de hoek van machinebouwers komen! Duitsers doen graag zaken met hun westerburen, waarbij wij vooral ‘scoren’ op flexibiliteit en kwaliteit. Komende maand zijn wij daarom ook present op een tweetal grote beurzen in Duitsland, de BlechExpo in Stuttgart en de Compamed in Düsseldorf (zie ons artikel in onze Newsletter van september). En vergeet niet ons productiebedrijf in Vietnam, waar we uit die regio veel nieuwe opdrachtgevers bij zien komen. Ook daar zien we een duidelijke opleving van de economie.”

Doorpakken

Al met al ziet Willy Janssen de toekomst voor ITEQ met veel vertrouwen tegemoet:

“O.E.M.ers zijn nu duidelijk aan het doorpakken. We zien dat aanvragen van een jaar of langer geleden plotseling binnenkomen en dan vaak met veel hogere oplages. Bij ITEQ Engineering wordt momenteel volop gewerkt aan mooie projecten. Deze poot van ITEQ wordt steeds belangrijker en we zijn hier ook fors aan het investeren in kennis, o.a. op het gebied van industrial design (zie onze Newsletter van september). Daarnaast merken we dat de aanvragen en opdrachten steeds complexer worden; niet in de laatste plaats als gevolg van de (Europese) wet- en regelgeving. Op dit moment werken wij keihard aan de certificering volgens de lasnorm NEN-EN ISO 3834. Aansluitend staat de certificering op het programma voor de NEN-EN 15085, voor insiders de norm voor railtoepassingen.”