ITEQ Vietnam – Christiaan Romme

vinlende

Tim Kollen VietnamWat er aan voorafging: Veel Europese – en ook Nederlandse – ondernemingen vestigden zich de afgelopen jaren in de zgn. ASEAN-regio, dankzij het gunstige investeringsklimaat. ITEQ industries voorzag grote behoefte in de toelevering van hoogwaardige (plaatwerk) producten. Met name Japanse, Amerikaanse en Europese bedrijven lopen hier tegen de lamp als het gaat om toeleveren van hoogwaardige producten en de betrouwbaarheid van leveranciers.

Om die reden besloot ITEQ Industries een eigen productiefaciliteit te starten in Ho-Chi Min Stad (het voormalige Saigon), om deze bedrijven ter plaatse te bedienen, maar vooral om eenzelfde kwaliteitsstandaard te garanderen, zoals we in Nederland gewend zijn.

Na tweeënhalf jaar van onderzoek en voorbereidingen, werd de knoop doorgehakt.

ITEQ Vietnam Ltd. was in december 2012 een feit.

Inmiddels is Christiaan na ruim 3 jaar ‘inburgering’ al helemaal vertrouwd met het leven in dit prachtige land. “Zowel zakelijk als privé bevalt het me hier uitstekend!”

Na een lange periode van voorbereiding gaat hij nu met volle kracht er tegenaan. “Je ziet gewoon dat veel ondernemingen hier behoefte hebben aan een betrouwbare leverancier met een hoog kwaliteitsniveau. De ASEAN markt kent veel hoogwaardige industrieën, zoals de halfgeleider- en elektronica-industrie, en deze zijn op dit moment volop in ontwikkeling. Het is dus van groot belang dat wij hier al zitten, want dat geeft ons een aanzienlijke voorsprong op de rest.”

Waarin onderscheidt ITEQ Vietnam zich van andere toeleveranciers in de regio?

“Kleine series met veel toegevoegde waarde”, zegt Christiaan zonder enige omhaal. “We bieden een kwaliteitsniveau, die lokale bedrijven niet hebben, maar een standaard is voor de westerse bedrijven die hier zitten. En dat is in deze regio best uniek!

“Wat ons echter vooral onderscheidt, is onze kennis van lokale markt, de mensen en de cultuur van het land. Het is niet eenvoudig om hier ‘even’ zaken te doen met lokale aanbieders. De cultuur is hier volstrekt anders. Ga je als buitenlands producent op eigen gelegenheid op zoek naar een toeleverancier, dan moet je je goed realiseren dat je alles zelf moet doen. “Trust but verify”, heeft Ronald Reagen ooit gezegd. Kijken, bedrijven bezoeken, beoordelen, afspraken maken. Zo’n zoektocht duurt in Nederland een dag, hier minstens een maand! En vergeet niet zaken als productiebegeleiding, instructies geven, trainen, kwaliteitscontroles uitvoeren en de taal! Dat proces hebben wij al helemaal doorlopen! Wij kennen inmiddels de cultuur van het land, weten de juiste toeleveranciers te vinden en leiden de mensen hier zelf op, tot het niveau wat wij in het Westen gewend zijn. Het maakt van ons een interessante partner voor lokale en regionale opdrachtgevers, maar ook voor opdrachtgevers in Nederland of andere EU-landen, die werk willen outsourcen.”

Maakt dat jullie niet duurder dan andere toeleveranciers in de regio?

“Nee zeker niet. Vietnam zit nog duidelijk in de pioniersfase en loopt wat dat betreft zo’n 10 jaar achter op een land als China. Dat vertaalt zich natuurlijk in lagere arbeidskosten, En omdat arbeid niet duur is, kun je extra handmatige kwaliteitscontroles inbouwen, om het gewenste kwaliteitsniveau te bereiken en te behouden.”

Hoe wordt het kwaliteitsniveau gehandhaafd?

“Door veel te investeren in trainen, begeleiding (vanuit Nederland), alles vast te leggen en te controleren. Gelukkig is de mentaliteit van de bevolking, zeker hier in het zuiden van het land, heel erg goed. Ze zijn doorgaans goed opgeleid en zeer leergierig! Als je ze iets hebt geleerd, dan wordt het tot in de perfectie uitgevoerd. Onze productieleider had bovendien al ervaring in een ander westers bedrijf en was dus bekend met ‘onze’ kwaliteitsnormen. Die kennis straalt uit op de andere werknemers.

CSR (Corporate Social Responsibility) is een woord wat hier een andere standaard heeft, maar westerse bedrijven hechten hier veel waarde aan. Dit integreren we ook in ons beleid en huishoudelijk reglement, omdat de werknemers de fundering van je bedrijf zijn.”

Op dit moment is Christiaan druk bezig met invoering van de ISO 9001 kwaliteitsnorm. “Eind van het jaar is de implementatie rond en met steun van een trainingsinstituut worden alle medewerkers hier goed in begeleid.”

Hoe leg je contacten met bedrijven?

“Voornamelijk door te netwerken. Veel buitenlandse handelsorganisaties hebben hier een eigen vestiging en organiseren elke maand wel een netwerkbijeenkomst om partijen bij elkaar te brengen. Zaken doe je hier in een restaurant, vaak ga je uit eten met je relaties om alles te bespreken. Vertrouwen kweken en laten zien waar je toe in staat bent, daar gaat het om. Als je mensen het bedrijf laat zien, zijn ze onder de indruk van de machines en verbazen ze zich er over hoe schoon en opgeruimd het hier is! Dat zijn ze wel eens anders gewend!”

Zien we Christiaan binnenkort weer terug in Nederland?

“Denk het niet! Ik heb hier een enorme uitdaging liggen en ik weet zeker dat we er iets moois van gaan maken. De kansen zijn gigantisch, maar je moet er bovenop zitten.